Fasering

2. Aanpak van het project

Het tweede onderdeel van dit plan van aanpak voorbeeld is de Fasering. In de Fasering beschrijf je hoe je de periode tussen het begin en de einddatum in gaat vullen en dit kan daarom ook gezien worden als de planning van het project.
Hieronder een voorbeeld van hoe je deze Fasering uitwerkt in je plan van aanpak.

2.1  Beschrijf kort wat de overeengekomen aanpak is. Welke werkwijze je toe gaat passen en welke methode voor projectmanagement je gaat gebruiken. Dit hoeft geen gedetailleerd verhaal te zijn, dus doe dit kort en bondig.
2.2  Tijdsplanning – Deel het project op in stappen. Je geeft het project dus verschillende fases. Elke fase moet ook een einde hebben. Je moet bij een einde een besluit nemen of je de fase goed afgerond hebt en ermee verder kan gaan of niet. Zo blijf je niet te lang hangen bij een fase. Beschrijf de mogelijkheid om de voortgang van het team te kunnen controleren. Elke fase krijgt zijn eigen start en einddatum.


De fases in een project zijn:

  • Initiatiefase: De opdrachtgever heeft een project, voert een business case uit om te kijken of het een goed project is en besluit het te starten.
  • Definitiefase: Het team doet vooronderzoek, hierbij denken ze na over de eisen en ze schrijven dit uit in het plan
  • Ontwerpfase: Het team maakt een ontwerp voor het uitwerken van het project
  • Voorbereidingsfase: Hierin verzamelt het team alles wat nodig is om het ontwerp uit de ontwerpfase te realiseren en maakt een soort draaiboek.
  • Realisatiefase: Het team voert uit wat het bedacht en afgesproken heeft.
  • Nazorg- of gebruiksfase: De opdrachtgever gaat het project echt gebruiken

2.3  Organisatie – Beschrijf in je plan van aanpak een voorbeeld van hoe de organisatie van het project zal zijn; Welke en hoe de rollen verdeeld zijn en welke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden hierbij horen. Je laat dus zien hoe je team is samengesteld (projectleider, voorzitter, secretaris, notulist etc.).
2.4  Begroting – Beschrijf per fase hoe je het budget gaat besteden. Welke kosten verwacht je te maken met het team voor het werk wat je gaat leveren? Hoeveel manuren gaan er in het werk zitten en wat kost iedereen per uur?  Welke middelen denk je nodig te hebben en de kosten hiervan. De uitkomst hiervan leg je naar het budjget van je opdrachtgever. Zo kun je checken of dit budget haalbaar is of niet.


Na deze tweede stap van je plan van aanpak voorbeeld afgerond te hebben kun je verder met – de Projectbeheersing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>